The Next Fruit 4.0: Basis is gelegd, nu de volgende stap.

Binnen het project ‘The Next Fruit 4.0’ zijn grote stappen gezet en is waardevol fundamenteel onderzoek verricht. Een aantal van de onderdelen waar binnen het project aan is gewerkt, worden al op commerciële schaal toegepast, maar nog lang niet alles. Op donderdag 19 maart werden de resultaten van 8 jaar onderzoek vanuit de projecten ‘Fruit 4.0’ en ‘The Next Fruit 4.0’ gepresenteerd. Commerciële bedrijven kunnen nu aan de slag om de resultaten uit het project verder te ontwikkelen tot kant- en klare producten of diensten. Een belangrijke vraag die aan het eind van het slotsymposium nog wel overbleef was “Hoe krijgen we fruittelers en ketenpartijen geïnteresseerd om met de ontwikkelde technologieën aan de slag te gaan? “
Dat dit een relevante vraag is bleek ook tijdens het eindsymposium. Onder de plusminus 50 bezoekers waren maar enkele fruittelers…. De ruimte op het Fruit Research Centre (FRC) Randwijk was vooral gevuld met onderzoekers en projectpartners.
Groot aantal onderwerpen
Binnen het project is gewerkt aan een grote diversiteit aan onderwerpen. Sommige technologieën zijn al bijna praktijkrijp of worden door commerciële bedrijven al aangeboden, zoals precisiespuittechniek en boomspecifieke teeltmaatregelen zoals dunning, het bepalen van de vruchtmaat van een partij appels of peren aan de hand van foto’s van de vruchten in de kist of het meten van het suikergehalte en de hardheid zonder de vrucht te beschadigen.
Voor de twee meest in het oog springende technologieën – de ontwikkeling van een robot die kan snoeien en plukken- moet echter nog veel gebeuren voordat deze klaar zijn voor de praktijk.
Snoeirobot
Binnen het project zijn de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van een robot om fruitstruiken en – bomen te snoeien. Gestart is met de snoei van bessenstruiken. Hierbij moet de robot onderscheid kunnen maken van éénjarige scheuten en tweejarige takken. Bij de eenjarige scheuten moet de robot bovendien leren te kiezen welke scheuten moeten blijven of weggesnoeid mogen worden. Een uitdaging hierbij is dat de robot tevens de druppelslangen en de palen, draden en tonkinstokken waaraan de bessenstruiken zijn vastgezet moet herkennen.
Oogstrobot
Er zijn wereldwijd diverse initiatieven om een robot voor de pluk van appels te ontwikkelen. Aan robots voor de pluk van peren wordt elders hoegenaamd geen aandacht geschonken. Daarom is dit binnen het project ‘The Next Fruit 4.0’ een van de speerpunten. Het onderzoek richt zich hierbij op één specifiek onderdeel van een oogstrobot, namelijk de ‘hand’ die de vrucht moet plukken.
Multifunctionele robot
Een robot die alleen 2 maanden per jaar appels en/of peren plukt zal minder snel rendabel zijn dan een robot die ook andere dingen kan doen, zoals bomen snoeien of vruchten dunnen.
Het idee is daarom dat een en dezelfde robotarm of een platform met meerder robotarmen geschikt wordt gemaakt voor meerdere werkzaamheden. Dit kan door ‘modules’ of ‘end-effectors’ voor bijvoorbeeld de snoei, de pluk van appels of de pluk van peren te ontwikkelen, die op dezelfde robotarm kunnen worden geplaatst.
Afbeelding: Projectleider van het project ‘The Next Fruit 4.0’ Peter-Frans de Jong (WUR)