Südtirolse appelteler is PawPaw gaan telen.
Biologische fruitteler Simon Wert uit Eppan in Südtirol teelt naast appels sinds een aantal jaren ook PawPaw. PawPaw is een tropisch aandoende fruitsoort maar die in tegenstelling tot veel subtropische fruitsoorten wel goed winterhard is. De vruchten lijken in uiterlijk en smaak op een mix van mango, vanille en banaan. Van origine komt de plant voor in Noord-Amerika en Canada.
De Latijnse naam van PawPaw is Asimina triloba en in het Nederlands heet de vrucht Indianenbanaan. Naar ons weten is Werth de enigste professionele fruitteler die in Europa op wat grotere schaal deze unieke vrucht teelt. In 2012 startte hij samen met een vriend een experiment om een nieuw product anders dan appel of wijn voor Südtirol te vinden. Werth plantte vervolgens in 2013 de eerste aanplant met PawPaw aan. Met veel geduld leerde hij deze nieuwe teelt en na vier jaren plukte hij de eerste oogst. De afzet van vruchten en puree pakt Werth vooral in de regio zelf op. Simon Werth is voor de teelt en verkoop verantwoordelijk. Zijn vriendin Evi Deltedesco pakt de verwerking tot puree en Social Media op. Een klein deel wordt door lokale bedrijven verwerkt. Zo is er al ijs met PawPaw en Batzen Bräu in Bozen heeft in 2020 voor het eerst Südtiroler PawPaw-bier gebrouwen.
Mix van Mango, Vanille en Banaan
PawPaw is een tropisch aandoende vrucht die wat uiterlijk en smaak doet denken aan een mix van mango, vanille en banaan. Daarmee oogt de PawPaw exotisch, maar de plant is in tegenstelling tot Mango, Papaya en Banaan wel goed winterhard. in de wereld van voedselbossen en echte liefhebbers van fruit uit eigen tuin is de PawPaw al wat langer bekend en kan ook in Nederland op veel enthousiasme rekenen. Voor de meeste fruittelers is het een onbekend fruitgewas.
Nadeel voor de professionele teelt is dat de vruchten rijp geplukt moeten worden en daarna erg teer zijn. Schilschade met bruine vlekken ligt al snel op de loer. Dit maakt de vrucht nog niet zo interessant om grootschalig voor supermarkten en de daarbij behorende logistiek te telen. In eerste instantie worden de meeste afzetkansen in de eigen boerderijwinkel, regionale afzet of voor verwerking gezien.
Bronen foto’s: https://biosuedtirol.com/bauern/der-einfallsreiche
Kijk voor meer informatie:
Facebookpagina over PawPaw.
Instagram video met Simon Werth over PawPaw
Website BioSúdtirol/Simon Werth