Loonkosten in Nederland hoger dan in buurlanden

Het verschil tussen de loonkosten voor de werkgever en het loon dat een medewerker ontvangt is in Nederland groter dan in België en Duitsland. Dit blijkt uit onderzoek wat in opdracht van LTONoord is uitgevoerd.Een werkgever in Nederland was in 2024 voor een werknemer, die kort -bijvoorbeeld tijdens de oogst- in Nederland werkt, 60% meer kwijt dan een werkgever in België. Dit komt bijvoorbeeld door de verplichte toepassing van de hogere WW-premie in Nederland. Bij vaste werknemers is het verschil iets kleiner. Een groot verschil tussen de kosten voor de werkgever en het loon van werknemers betekent hogere kosten voor telers en een slechtere concurrentiepositie ten opzichte van collega-telers in België en Duitsland..
De werknemer die jaarrond in Nederland werkt, verdient netto ruim 40% meer per uur dan in Duitsland en 4% meer dan in België. Werknemers die kortdurend werken in Nederland houden van het cao-loon netto per uur ruim 30% meer over dan in België en ongeveer 10% meer dan in Duitsland.
Kosten voor huisvesting
Een hoger netto uurloon betekent niet per se dat bijvoorbeeld tijdelijke oogstmedewerkers ook een hoger bedrag meenemen naar hun thuisland. Om tijdelijk in Nederland te verblijven, betalen werknemers namelijk voor huisvesting. In de Nederlandse cao Open Teelten is afgesproken dat werkgevers maximaal 20% van het wettelijk minimum weekloon mogen inhouden voor huisvesting. In België rekenen ze in de praktijk vrijwel nooit huisvestingskosten door aan werknemers en in Duitsland is dit circa € 300 ,-per maand.
(Bron: LTONoord)