Skip to main content
|

De praktijk aan het woord: kleinfruitteler Rini Kusters

We spraken uitgebreid met kleinfruitteler Rini Kusters uit Wadenoijen over onder andere zijn ervaringen met rode bessen onder een overkapping met zonnepanelen. Kusters teelt voornamelijk rode bessen, maar daarnaast teelt hij ook nog wat peren en pruimen. De voorbereidingen voor de inplant van een nieuw perceel met rode bessen zijn volop gaande.

Op het moment dat we hem bellen, is hij bezig met het oppotten van het aangekochte plantmateriaal van rode bessen. De potten worden tijdelijk buiten gestald en in het voorjaar richting de eindbestemming verplaatst. Door het telen van rode bessen in potten voorkom je veel problemen met bodemziekten. Voornamelijk bij herinplant zorgen bodemziekten vaak voor grote problemen bij de bessenteelt.

Uitbreiding met nieuw perceel
Voor een belangrijk deel komen de potten op een nieuw perceel van anderhalve hectare wat nog plantklaar gemaakt moet worden. Bij het plantklaar maken hoort ook het maken van ruggen. Als de potten met rode bessen op de ruggen wat hoger staan, wordt het werken in het gewas voor iedereen een stuk gemakkelijker.
Een klein gedeelte van de potten komt onder de bestaande kappen op het voorste perceel. Kusters licht toe: “Dit ter vervanging van proefrijen van een nieuw ras dat tegenviel. Als rassen heb ik gekozen voor het vroege ras Junifer en het bekende bewaarras Rovada. Daarnaast plant ik nog twee clubrassen van Fruitmasters: het middeltijdse ras Romario en het late bewaarras Skoander”.
Als één van de weinige telers teelt hij in zijn bestaande aanplant zijn bessen onder een overkapping met zonnepanelen. Bij de teelt van rode bessen was hij hiermee zelfs de eerste in Nederland. In 2019 begon hij hier samen met zijn leverancier Groenleven mee en inmiddels staat er 1,8 hectare kleinfruit onder zonnepanelen. Kusters is daar erg enthousiast over: “Teelttechnisch gaat het goed. Ik ontvang jaarlijks een vergoeding en de investering is door de leverancier gedaan. De stroomopbrengsten zijn uiteraard voor de leverancier. Daarnaast hoef ik zelf ook niet meer te investeren in de gebruikelijke regenkappen met plastic erop. De ervaring leert dat het weinig productieverlies geeft. Bovendien ervaren we ook nog andere voordelen. Zo ligt de plukprestatie bij de bessen een stuk hoger. We weten nog niet goed waarom, maar we denken dat een aangenamer klimaat en net wat langere trossen een rol spelen”.

Geen uitbreiding met zonnedak
Het liefst zou Kusters de nieuwe aanplant van rode bessen ook onder een vergelijkbare overkapping met zonnecellen zetten. “Wat betreft vergunning en stroomaansluiting is dat gewoon mogelijk. Door de sterke prijsstijgingen, vooral voor staal, is de al hoge investering verder toegenomen. En de huidige energiemarkt met lage of zelfs negatieve prijzen voor stroom als de zon volop schijnt geven veel onzekerheid. Daarom wil de leverancier voorlopig nog niet gaan uitbreiden. Met enige tegenzin zal ik toch weer een plastic overkapping plaatsen zodra de bessen beginnen te produceren.”

Perensnoei volgt
Als de binnengekomen rode bessen opgepot zijn en weer buiten staan, gaat Kusters verder met het snoeien van zijn peren. Op zijn perenperceel staan Conference en Elstar die nog moeten worden gesnoeid.


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)