Dagblad Trouw zet hommels en fruittelers in kwaad daglicht.
Dagblad Trouw zet in een artikel van liefst twee pagina’s over gekweekte bestuivers de fruittelers in een negatief daglicht. Fruittelers importeren gekweekte bestuivers en dat zorgt voor problemen. Deels is de inhoud van het verhaal hetzelfde hetzelfde als eerdere gepubliceerde berichten dat door klimaatsverandering, intensieve grootschalige landbouw en stikstofdepositie het aantal insecten en dus ook bestuivende insecten sterk afneemt en dat dit door gebrek aan bestuivers tot een kleinere en kwalitatief slechtere fruitoogst leidt.
Het artikel gaat ook in op het importeren van gekweekte hommels die als plofhommels betiteld worden. Ziekteverspreiding naar – en het verdringen van inheemse hommelsoorten zien ze als grootste risico van deze importhommels. Verder wordt het artikel aangegrepen om de biologische fruitteelt positief in beeld te zetten. Biologisch fruitteler Van den Aarde uit het Noord-Hollandse Hem komt uitgebreid aan het woord over zijn omschakeling naar biologische fruitteelt en welke voordelen dit allemaal heeft. Hierbij wordt de biologische fruitteelt beschreven als de manier van landbouw die wilde bestuivers zoals metselbijen helpt. Geen woord over dat het in de praktijk alleen de kersentelers zijn die heel veel gebruik maken van aangekochte hommels. En dat appel- en perentelers -die het overgrootte deel van het areaal fruitteelt vormen- zelden of nooit hommels in zetten en het bij de bekende bijenkasten van Hollandse bijenvolken houden. Bijenvolken waar ook Van den Aarde als afsluiting over zegt dat deze honingbijen voor de zekerheid ook de komende jaren door zijn boomgaard blijven vliegen.
Het artikel met de titel ‘Gekweekte ‘plofhommels’ helpen Nederlands fruit overleven, maar tegen welke prijs?’ is exclusief voor abonnees op dagblad Ttrouw online te lezen.