Skip to main content
|

Bestuivers, pollen en rassen bepalen vruchtkwaliteit

De soort bestuivende insecten en het ras waar ze het stuifmeel verzamelen hebben invloed op de vruchtkwaliteit. Dit blijkt uit onderzoek door de universiteit in het Duitse Göttingen. Volgens de onderzoekers is er de afgelopen jaren teveel de nadruk gelegd op het aantal bestuivende insecten en niet op hun verschillende invloed op de vruchtkwaliteit. Het onderzoek is niet uitgevoerd bij de hier bekende fruitsoorten, maar bij onder andere Avocado. Zo was de combinatie van bestuivende insecten en rassen van invloed op het oliegehalte en de vruchtmaat bij avocado’s en werd bij koolzaad vastgesteld dat bijen de voedingswaarde van koolzaad verhogen doordat ze het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren en het totale oliegehalte verhogen. Volgens de onderzoekers moet er ook onderzoek worden gedaan naar eventuele verschillen in vruchtkwaliteit tussen rassen die door zelfbestuiving en die door kruisbestuiving bevrucht worden.


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)