Wat een gigantische prestatie heeft de fruitteelt sector geleverd!

De oppervlakte appel- en peer is de afgelopen 75 jaar gedecimeerd. Tegelijkertijd is de productie per hectare verviervoudigd waardoor de totale Nederlandse productie zelfs nog iets is gestegen. Daarbij is er per hectare een gigantische reductie van de milieudruk van gewasbeschermingsmiddelen en andere inputs gerealiseerd. Minder milieubelasting per hectare en nog veel minder milieubelasting per geproduceerde kilo dus.
Jolanda Wijsmuller prijst de sector voor de geleverde prestaties op het vlak van milieubelasting en maakt zich tegelijkertijd zorgen over de toekomt van de voedselproductie.
Haar LinkedIn post met de reacties erop is via deze link te lezen. Voor al diegenen die geen LinkedIn account hebben hieronder de tekst (zonder discussie):
Wat een gigantische prestatie heeft de fruitteelt sector geleverd!
Ik kwam recent de adviezen van gewasbeschermingsmiddelen tegen die in de jaren vijftig in de fruitteelt werden geadviseerd. Daar moeten we nu niet meer aan denken. Sinds de transitie naar de geïntegreerde teelt eind tachtiger jaren wordt nu alleen nog maar gespoten op basis van waarnemingen, waarschuwingsmodellen en met middelen die selectief zijn voor nuttige insecten zodat deze schadelijke insecten predateren of parasiteren.
We staan er wellicht niet altijd bij stil maar door onderzoek en innovatie heeft de agrarische sector enorme stappen gemaakt. De grafiek maakt duidelijk welke ontwikkelingen de fruitteelt sector heeft meegemaakt sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw.
De appel- en perensector is terug gegaan van 55.000 ha. in 1950 naar <16.000 ha. in 2024 en heeft door verhoging van productie per hectare (> 4-voudiging) de totale productie appel en peer In Nederland zelfs nog weten te verhogen. Daarbij is er per hectare een gigantische reductie van de milieudruk van gewasbeschermingsmiddelen en andere inputs gerealiseerd. Deze ontwikkeling is ook door veel andere sectoren gerealiseerd: door productieverhoging per hectare hebben we op een kleiner areaal meer voedsel geproduceerd.
Kortom, de fruitteeltsector heeft enorme stappen gezet. Echter, het is ook een sector die net als vele andere sectoren momenteel enorm in de knel raakt door het te snelle verlies aan gewasbeschermingsmiddelen. De teler staat langzamerhand met lege handen, ziet het rendement, kwaliteit en de productie per ha afnemen. Kortom, geen toekomstperspectief. Hierin staat de fruitteeltsector niet alleen. Het geldt vrijwel voor alle plantaardige sectoren.
Binnenkort bloeien de boomgaarden weer, de aardappels worden gepoot, de uien gezaaid, de kassen staan alweer vol met vruchtgroenten waarvan de oogst al is gestart en de vollegrondsgroentetelers beginnen snel weer te planten en te zaaien.
Op welke wijze blijven we de agrariërs een perspectief bieden? Het antwoord is deels versnelling groene middelen maar belangrijker is de wijziging van verordening 1107/2009 met betrekking tot risico-acceptatie. Een impactloze landbouw gaat er nooit komen en nul risico gaan we nooit realiseren: op welke wijze we ook telen. De enorme drempels die worden gelegd in het registratie- en herregistratieproces zorgt ervoor dat innovaties niet gerealiseerd worden en dat het bestaande middelenpakket sterk wordt gereduceerd (die afgelopen 6-7 jaar zijn al meer dan 100 synthetische actieve stoffen in de EU verdwenen).
Laten we alle innovaties (NGT, synthetische en groene actieve stoffen, nieuwe toepassingstechnieken-precisietechnieken, technologische innovaties) de kans geven om daarmee voedselproductie in Nederland-Europa mogelijk te houden.
Met de complimenten naar alle telers die deze vooruitgang hebben gerealiseerd.
Jolanda Wijsmuller,
Biopesticide Consult
Biopesticideconsult@outlook.com