Skip to main content
|

EU-lidstaten willen aangepaste wetgeving NGT’s

De EU wil met nieuwe wetgeving meer ruimte geven aan nieuwe genomische technieken (NGT’s). Het gaat daarbij om veredelingsmethoden die planten aanpassen op een manier die ook van nature of via conventionele veredeling kan plaatsvinden.

De verkregen planten zijn met mogelijk nieuwe wetgeving vrijgesteld van de huidige GGO-wetgeving. Voor via NGT’s verkregen planten momenteel dezelfde regels als voor een Genetisch Gemodificeerd Organismen (GGO). Voor GGO’s blijft de desbetreffende EU-wetgeving gelden, die ongewijzigd blijft.
Het gaat daarbij om technieken als CRISPR/Cas en cisgene. Deze nieuwe genomische technieken (NGT’s) verschillen van de klassieke ‘transgene’ GGO-technieken omdat er geen vreemd gen wordt geïntroduceerd. Het geeft variëteiten die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen droogte of ziekten. Deze technieken leveren sneller resultaat op dan conventionele veredeling.
Voor appels is cisgene als veredelingstechniek om bestaande rassen met resistentiegenen uit andere appelrassen minder ziektegevoelig te maken al langer in beeld. Tot op heden werd het geen praktijk omdat de techniek in Europa niet toegelaten is. Daar komt nu mogelijk verandering in.
Bronnen: Vilt.be en www.consilium.europa.eu


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)