Skip to main content
|

Verkoop fruitsap gedaald door hogere belasting

De afgelopen 9 maanden is de verkoop van fruitsappen met 6% gedaald. De oorzaak: De verhoging van de verbruiksbelasting van 8,8 naar 26,1 eurocent per liter.
De verkoop van energiedranken en sportdranken is met respectievelijk 3 en 12% toegenomen, schrijft vakblad Nieuwe Oogst op basis van cijfers van NielsenIQ.
De overheid verhoogde per 1 januari 2024 de verbruiksbelasting op suikerhoudende dranken. De maatregel komt voort uit de wens om suikerhoudende dranken zoals frisdrank zwaarder te belasten en consumenten aan te sporen gezondere dranken te drinken. Zo zijn bijvoorbeeld zuivelproducten, mineraalwater en alcoholvrij bier uitgezonderd van de maatregel. De overheid heeft er geen rekening mee gehouden dat er een verschil is tussen natuurlijke suikers zoals in vruchtensappen en toegevoegde suikers zoals in frisdrank. Grote fabrikanten van fruitsappen wisten de ‘suikertaks’ te omzeilen door een paar druppels zuivel aan hun fruitsappen toe te voegen. Voor zuivelproducten geldt de hogere verbruiksbelasting immers niet. Kleinere fabrikanten kunnen en willen deze truc niet uithalen, met als gevolg fors hogere prijzen voor hun pure en eerlijke fruitsappen. Inclusief de btw die ook over de verbruiksbelasting betaald moet worden, steeg de productprijs van vruchtensap op 1 januari met 18,9 cent per liter.


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)