34% van Oostenrijks fruitareaal biologisch

In 2023 werd in Oostenrijk op 24% van de 13.500 ha fruitteelt biologisch geteeld. Sinds 2017 is het totale areaal fruitteelt met 14% gedaald en het aantal bedrijven met 19% tot het huidige aantal van 3.200.
De regio Steiermark neemt met 59% het grootste deel van fruitteeltareaal voor zijn rekening en bij appels is dat maar liefst 76%. Van de oppervlakte fruit is 48% appel, 18% kleinfruit, 9% notenteelt, 7% abrikozen, 6% vlierbessen, 5% peren en nog wat steenfruit. In tegenstelling tot de meeste fruitsoorten steeg het oppervlakte aan peren (+11%) en pruimen/kwetsen (+6%). De teelt van vlierbessen, waarvan Oostenrijk een grote producent is, daalde met liefst 45%. Bij appels heeft het ras Gala met 28% van het appelareaal de positie van Golden Delicious als meest geteelde ras overgenomen. Gala en Golden worden gevolgd door rassen als Topaz (8%, vooral biologisch), Jonagold (7%), Elstar (7%), Braeburn en Pinova (5%).
Bron: Fruchtportal